Hei igjen!

On taas hetki ko on tullu kirjoiteltua mitään. Tämä johtunee vain ja ainoastaan siitä, että mitään ei juurikaan ole tapahtunut :) Lunta tuli ja sitten tuli vettä, jonka jälkeen tuli pakkanen. Joten on jäänyt meikäläisen kävelyretket vähälle ko tuolla saa pelätä että halkaisee kallonsa. Hiekoitus/suolaus on täällä aika outo käsite, kävelytienaurauksesta puhumattakaan. Autojen seassa meikäläinen on yrittänyt sitten hipsiä. Piikit ois kyllä nyt kätevät! Tosin tuossa yks aamu oli varmaan melkein 10 astetta auringossa lämmintä ja kaikki lumi suli, mutta se tuli jo takaisin ja ehti vähän sulaakki... Kai se kohta se pakkanen taas tulee niin pääsee luistelemaan. Tein oikein hyvän työnkin kun olin kävelemässä töistä kotiin ja kattelin kun mummeli ison vesilätäkön toisella puolen arpoi että mistä menis ettei kengät kastuis... Lähti muori sitten kokeilemaan kaikkein jäisintä kohtaa, eihän sitä sinne voinut jättää kun se huojui ja liukasteli... Kastelin sitten omat kenkäni ja kävelin lätäkössä mummoa taluttaen. Sentään sain monta kertaa kuulla "Tusen takk" ja muita norjalaisia sanoja, joista ei hajua mitä tarkoittavat !

No, mitäs tänne nyt sitten kuuluu. Työharjottelussa lähti nyt kolmas viikko käyntiin. Ja niin, olen tosiaan aloittanut yksityisellä sairaalalla :) Olen päässy olemaan urologian ja silmäkirurgian leikkaussalissa katseluoppilaana, silmäpuolella pääsin vähän jo osallistumaankin, valmistelin potilaan itsekseni ja salin yhdessä saikkarin kanssa. Katarakta leikkauksia oli koko päivän ja oli todella mielenkiintoista katseltavaa, kuinka pikkutarkkaa työtä ruotsalaiskirurgi siinä tekikään ! Pääasiassa olen urologian vuodeosastolla, jossa se 4 vuodepaikkaa, potilaita vaihtelevasti 1-4/pvä. Tällä viikolla pääsen katselemaan saliin lisää silmäkirurgiaa sekä plastiikkakirurgiaa ja ortopediaa, jännää ! Lisäksi olen ollut kontrollivatsaanotoilla ja tekemässä terveystutkimuksia työssäkäyville. Yritämme järjestää mulle myös päivän fyssarin kanssa, kaikki irti harjoittelusta :) Mua pidetään kyllä kuin kukkaa kämmenellä ja mulle pyritään tarjoamaan kaikki talon mahdollisuudet oppia, joka on kyllä erittäin hienoa :) Ohjaajat ovat kaikki olleet supereita, joten heidän kanssa o kiva työskennellä ja hyvää palautettakin sitten olen saanut, jee :) Se on aina kiva kun ihmiset tykkää.

Edellisen paikan ihmiset ovat lähetelleet paljon positiivista palautetta ja toivovat käymään. Täytyy ol iha tarkkan ettei pissa nouse päähän ko niin kehutaan... :)

Ja edelleen mua ihmetyttää hygienian taso ja lääketurvallisuus... Laskettelureissullani (josta lisää kohta) tapaamani suomalaismies sanoi osuvasti, että Norja on maailman rikkain kehitysmaa... Hehheh! Sori norskit!

Jaa että mitenkäs vapaa-ajanvietto? Pääasiassa se on mennyt paetessa kylmyyttä, tuulta ja jäätä sisätiloissa. Muutaman kävelylenkin olen parin, kolmen viikon aikana tehnyt, ihan on yhden käden sormin laskettavissa. Mutta puolustuksen sanana! Että työmatka on kävellen 30min sivu, sekin on sentään jo jotain :) Muutamia juhlia tässä on ollut, joissa on tullut piipahdettua, mutta pysyen rauhalliselle tyylilleni uskollisena, ei ole vieläkään tultu käytyä yökerhoissa. Pubissa kävin pyörähtämässä Marjan, saksalaisten Henkin ja Florianin, norjalaisen Kathrinen ja latvialaisen Rasan kanssa. Oli niin kallis reissu, että kukkaro itkee vieläkin :) Käytiin myöskin skottityttöjen kanssa kauppakeskus Amandassa, joka muistutti paljon tamperelaista Koskikeskusta tarjonnaltaan.  Muuten sitä on kyl tullu lähinnä vietettyä aikaa Haugesundissa, lähinnä Vardatunissa. 

MUTTA tämä sai käänteen lauantaina! Kävimme nimittäin minä, skottitytöt Cat, Hannah ja Frances, espanjalaispoika Mario, latvialaistyttö Rasa ja kämppikseni Ikka Ruotsista laskettelemassa Röldalissa! www.roldal.com/ Katsokaa noita ihania kuvia ja maisemia! Itse lykkäsin ja lykkäsin ilmoittautumistani reissulle, pelkäsin että en osaa en pysty. Loppujen lopuksi kuitenkin päätin ilmoittautua ja sitten Franceskin uskaltautui, hän kun ei ollu juurikaan ennen lasketellut. Henk jossain vaiheessa sanoi, ettei Röldal ole ehkä paras paikka harjotteluun, mutta minähän en korvaani lotkauttanut! Rasa sanoi, että on luvattu lumisadetta, mutta mitä muutama lumihiutale haittaisi!

dl.dropbox.com/u/7736129/Norja/R%C3%B6ldal/Ryhma2.jpg

Lauantaiaamuna bussi lähti Flotmyristä kohti Röldalia. Kaikki nukkui bussissa alkumatkan ja sitten huomasimme jossain vaiheessa kelin muuttuneen vesisateiseksi! Vieressäni istunut Rasa tosin lohdutti, että se tulisi muuttumaan lumisateeksi perille päästyämme.

Ja tässä oli Rasa oikeassa. Lunta tuli kuin Esterin tiette kyllä mistä! Tässä vaiheessa olimme siltikin vielä innoissamme retkestä. Vuokrattiin välineet ja eikun nenät kohti tuolihissiä! Hississä todellisuus alkoi paljastua. Eteesi et nähnyt mitään ilman laseja, lasien kanssa ehkä 10 metriä. Sumua ja lunta niin maan pirusti! Tässäkin vaiheessa emme vielä menettäneet toivoamme uskomattoman mukavasta lasketteluretkestä!

dl.dropbox.com/u/7736129/Norja/R%C3%B6ldal/Anhe.jpg

dl.dropbox.com/u/7736129/Norja/R%C3%B6ldal/CatIkkaFrances.jpg

Sitten huomasimme. Missä Frances ja Ikka? Jäimme odottamaan hisseille, josko he tulisivat ylös. Kyllähän he sieltä sitten tulivatkin mutta Franceksella oli suuria ongelmia bleidiensä kanssa. Laskeuduimme hitaasti, Francesta odottaen. Loppujen lopuksi tilasimme moottorikelkan hakemaan Franceksen skishoppiin vaihtamaan bleidit suksiin. Tässä vaiheessa aloimme huomata, että rinteitä ei juuri pidetty kunnossa! Laskeminen oli TODELLA vaikeaa märässä lumessa, jota meinaan sitten riitti! Jälkeenpäin katsoin että Röldalissa olisi 430cm lunta. No sillon rinteessä oli lunta ehkä 30-35cm. Lumilautailijoilla oli välillä suuria vaikeuksia laskea, kun lunta olikin yhtäkkiä lanteille asti. 

Pääsimme onnellisesti alas jossain vaiheessa ja Franceksellakin oli sukset. Ei muuta kuin takaisin ylös, uudestaan kokeilemaan! Franceksella ei mennyt yhtään sen paremmin kuin bleidien kanssa... Päätimme jäädä puoleen väliin rinnettä lounaalle. Lounas oli pahaa ja maksoi rutosti :D

dl.dropbox.com/u/7736129/Norja/R%C3%B6ldal/MarioRasa.jpg

dl.dropbox.com/u/7736129/Norja/R%C3%B6ldal/AnneRasa.jpg

Tämän jälkeen jätimme Franceksen Admir pojan kanssa lounastamaan ja lähdettiin oikein laskemaan ! Lunta tuli jatkuvasti lisää ja lisää.. Mario, Hannah ja Cat meni edeltä, ja minä viimeisenä. Yhtäkkiä HUMP! olinkin kuopassa ! Lunta vyötäisille, ulospääsy lähes mahdoton. Rämmein itseni uuvuksiin muutamissa minuuteissa. Ja kun pääsin pois kuopasta, olin niin poikki, että jaloillani oli täysi työ kun laskettelin märässä, paksussa lumessa. Loppujen lopuksi sitten kaaduinkin ja satutin ranteeni. Meinasi epätoivoiskeä!

dl.dropbox.com/u/7736129/Norja/R%C3%B6ldal/Cat.jpg

Loppujen lopuksi pääsin taas alas melko ehjänä. Olin jo läpimärkä, niinkuin kaikki muutkin. Päätimme jälleen suunnata ylös. Oli märkää, oli vilu. Mutta nyt lasku meni jo lähes kohtalaisesti, viimeisellekin pätkälle löytyi reitti jota pidettiin kunnossa lapsille, eli mulle juuri sopiva :D Viimeinen kerta ylös, laskua puoleen väliin. Siellä pikkutauko Franceksen kanssa. Kuulin suomea ja olin ihan innoissani, olihan pakko mennä kysymään mistä päin sedät olivat. Toinen asui Norjassa, toinen Suomessa, Helsingissä. Kerroin että ystäväni ei ole koskaan kunnolla lasketellut... He totesivat vain "Ja päätit sitten tuoda hänet TÄNNE, vielä TÄLLAISENA päivänä?!" 

Tumput märkinä. Takki märkänä. Vilu. Päätimme yhteistuumin Rasan ja Franceksen kanssa mennä alas ja lopettaa siltä päivältä. Frances tosin joutui jälleen turvautumaan moottorikelkkaan. Itse tykkäsin viimeisestä laskusta. Myös Hannah oli jo palauttanut lautansa, koska se oli hajonnut. Rasan laudassa oli myös jotain vikaa. Oli kylmä, oli märkää, ei vaihtovaatteita tarpeeksi. Mario parka housut litimärkinä. Loppujen lopuksi väsynyt ja jäätynyt ryhmärämä matkasivat Haugesundiin, jossa odotti Bethin tekemä illallinen, kuuma suihku ja Rasan Black Balsam.

dl.dropbox.com/u/7736129/Norja/R%C3%B6ldal/AnneHannah.jpg

dl.dropbox.com/u/7736129/Norja/R%C3%B6ldal/FrancesCatHannah.jpg

dl.dropbox.com/u/7736129/Norja/R%C3%B6ldal/CatAnne.jpg

NOTE! Tarkista sää ennen kuin lähdet Röldaliin. Tarkista myös kaikkien osaamistaso ja valitse paikka sen mukaan. Jotain silti opittiinkin! Nyt tiedetään missä Röldalissa kannattaa laskea ! :D

 

Anne kuittaa tarinoinnin tällä kertaa. Ehkä ensi kerralla on taas jotain jännittävää kerrottavaa... :=

Osoitteeni:

Anne Ruohola

Vardatun studentboliger 261

5532 Haugesund

Norway

 

Ihan jos joku haluis lähettää sitä suklaata taikka ruisleipää :D

 

Snakkes!!! I MISS U !!!